Barnpension och förfoganderätt

2017-04-27 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
När jag var 6 år gammal 2005 dog min mamma. Och pågrund av detta så har jag fått ersättning varje månad på ungefär 1700 fram tills jag blev 18. Och jag har precis fått reda på detta. Min pappa tog alla pengar. Jag undrar vad jag kan göra juridiskt.
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om din pappa har haft rätt att använda de pengar som betalats ut till dig i ersättning.

Den ersättning som har betalats ut till dig bör vara barnpension med tanke på orsaken till ersättningen. Den betalas ut direkt till barnet. Vårdnadshavaren (din pappa) har dock förfoganderätt över pengarna fram tills dess att du fyllt 18 år eftersom du då blir myndig, enligt 9 kap 1 § föräldrabalken (FB). Detta innebär att vårdnadshavaren sedan barnpensionen började betalas ut har möjlighet att fritt använda pengarna.

Din pappa bör således haft rätt att använda pengarna som har betalats ut i barnpension fram tills du är myndig.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94568)