Avtal om förskott på arv

2017-11-02 i Förskott på arv
FRÅGA
HejMin mamma är ensam kvar och hennes tillgångar är placerade i olika fonder.Av hennes fem barn är vi tre kvar i livet. En av de avlidna barnen har ett barnbarn. Som jag förstår är vi då fyra arvtagare om vår mamma skulle gå bort idag.Nu har min syster aviserat behov av ett förskott ur arvet. Om mamma och vi övriga godkänner detta kan man skriva ett juridiskt hållbart dokument kring förutsättningarna och vad som händer sen? Vad bör man tänka på?Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår ifrån att din mammas kvarlåtenskap som ska fördelas mellan er arvtagare i framtiden är större än summan av det förskott som din syster vill få. Är så inte fallet skulle förskottet på arvet kränka er andra syskons laglotter och då kan andra regler aktualiseras.

Arvingar

Arvsrätten regleras i ärvdabalken. Där föreskrivs att den avlidnes barn tillhör den första arvsklassen och har således rätt till lika stor del av kvarlåtenskapen. Om ett av barnen inte längre är i livet ärver istället detta barns barn i sin förälders ställe (2 kap. 1 § ÄB).

När din mamma går bort har du och dina syskon alltså rätt till arvet och ni har rätt till lika stor del av kvarlåtenskapen. Barnet till det syskon som inte längre är i livet ärver i sin förälders ställe och därmed finns det i detta fall fyra arvtagare.

Förskott av arv

Om man ger en gåva till en bröstarvinge (den avlidnes barn) medans man lever är utgångspunkten att denna utgör ett förskott på arv (6 kap. 1 § ÄB). Vid fördelning av kvarlåtenskapen inräknas då förskottet på arvet och sedan bestäms arvslotternas storlek. Det belopp som förskottet utgjorde ska sedan avräknas från mottagaren av förskottets arvslott.

Avtal om förskott på arv

Det går bra att skriva ett avtal om förskott på arv. Trots att förskott på arv regleras i lag kan ett avtal underlätta avräkningen vid den framtida bouppteckningen. Mitt råd är att upprätta ett skriftligt avtal, med mottagaren av förskottet som motpart samt med information om summan av förskottet.

Gåvobrev

I ärvdabalken finns det en presumtion om att det som en arvlåtare under sin livstid ger bort till en arvinge ska räknas som förskott på arv. Det är bra att veta att arvlåtaren kan bestämma att en gåva inte ska utgöra förskott på arv genom att upprätta ett s.k gåvobrev. Har ett gåvobrev skrivits till förmån för en arvtagare ska förskottet inte avräknas från mottagarens arvslott (6 kap. 1 § ÄB).

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,

Marika Jaaniste
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1265)
2021-09-18 Vad händer med framtida arv när två av tre barn får en gåva?
2021-09-18 Försäljning till underpris - förskott på arv?
2021-09-14 Den ena av tre syskon vill ta över den gemensamma moderns hus, hur går detta till på bästa sätt?
2021-09-11 Förskott på arv till syskon

Alla besvarade frågor (95697)