Avtal om barns umgänge och omhändertagande

2016-02-15 i Barnrätt
FRÅGA
Har ni färdiga samarbetsavtal för separerade föräldrar som man sedan kan göra juridiskt bindande, där man tar upp hämtning/lämning av barnhämtning, överläminingssamtalet, vab, semestrar etcJag vill inte missa några punkter därav min fråga
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att ett avtal om barns vårdnad, umgänge och boende ska vara giltigt måste några krav vara uppfyllda. 1.Avtalet måste vara skriftligt,
2. båda föräldrarna måste skriva på det,
3. avtalet ska vara till barnet/barnens bästa,
4. och avtalet måste godkännas av socialnämnden i kommunen. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ni måste alltså med andra ord gå till socialnämnden för att ett sådant avtal ska vara juridiskt bindande. De kan då hjälpa er med de exakta detaljerna för att avtalet ska bli helt korrekt.

Skulle ni inte gå till socialnämnden och få avtalet godkänt, kan ni inte använda er utav det mot varandra om ni skulle bli oense. Ett godkänt avtal däremot får samma verkan som en dom. Det innebär till exempel att har ni kommit överens om att ni ska ha varannan jul, och den ena parten sedan bryter mot det, kan du gå till socialnämnden och få verkställt att du har rätt till varannan jul.


Jag hoppas att det här gav dig svar på din fråga. Du är mer än välkommen att kommentera här under om du har fler frågor om detta, så ska jag besvara dem!

Vänligen,

Moa Bodin
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1555)
2020-10-31 Vad har man för umgängesrätt?
2020-10-28 Måste sambo vabba?
2020-10-28 Kan min förälder förbjuda vem jag får träffa när jag är 18 år?
2020-10-27 Återkalla medgivande av pass

Alla besvarade frågor (85690)