Avstånd mellan cirkulationsplats och hastighetsskylt

2017-09-14 i Trafik och körkort
FRÅGA
HejHur långt från en rondell ska en hastighetsskylt stå?Tacksam för svar
SVAR

Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Eftersom att din fråga är så öppet ställd blir det svårt för mig att ge dig ett helt tillfredställande svar. Vägmärkens placering och utformning regleras till stor del i Vägmärkesförordningen.

Regler om vägmärkens placering

Utgångspunkten för vägmärkets placering hittar du i 3 § i Vägmärkesförordningen. Den paragrafen säger bland annat att vägmärken ska vara utformade och placerade och i sådant skick att de kan upptäckas i tid och att de är möjliga att förstå för trafikanterna. De får inte heller sättas upp så att de innebär fara för eller onödigtvis hindrar trafikanter.

Det som kan läsas ut av denna paragraf är i alla fall att det inte får stå så pass nära inpå cirkulationsplatsen(rondellen) att det inte upptäcks i tid för att t ex anpassa hastigheten. Vägmärkets placering i övrigt beror främst på andra faktorer än att det just är uppställt före en cirkuleringsplats. En sådan faktor kan exempelvis vara att hastigheten ändras eller om det är samma hastighet som vägen innan cirkulationsplatsen.

Hoppas jag lyckades bringa lite klarhet i frågan. Tveka inte att höra av dig igen om du undrar något annat eller har en mer specifik beskrivning av omständigheterna kring en specifik hastighetsskylt.

Med vänliga hälsningar,

Marcus Grudén

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (953)
2021-09-15 Måste jag bli dömd för rattfylleri för att få körkort med alkolås?
2021-09-03 Överklagande av Transportsstyrelsens beslut
2021-08-31 Fortkörningsböter vid förändrad hastighet
2021-08-31 Blir mitt körkort ogiltigt om jag inte förnyar det efter ett namnbyte?

Alla besvarade frågor (95767)