Avstå arv - vem får arvet istället?

2021-08-22 i Testamente
FRÅGA
Hej.Jag har gjort en bouppteckning efter en man som efterlämnar tre barn, vilka två är helsyskon och dom har en halvbror. Det finns ett testamente där fadern testamenterar hela kvarlåtenskapen till halvbrodern. De andra två har godkänt testamentet. Enligt lag ska de i alla fall ha sin laglott. Nu har den ene sonen kommit på att han inte vill ha något arv alls. Han påstår att han har skickat ett brev till mig med arvsavsägelse vilket jag inte har fått. Hur går jag vidare? Hur blir andelen på var och en i arvskiftet?'Vänliga hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller arv är det framförallt ärvdabalken (ÄB) som är tillämplig, varför det också är hit jag främst kommer hänvisa mitt svar.

Precis som du nämner i din fråga har alla arvingar rätt till sin laglott. Laglotten utgör hälften utav arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Arvslotten är det som var och en hade erhållit om inget testamente fanns.

I ditt fall har laglotten kränkts eftersom all egendom har testamenterats till en av de tre arvingarna. För att få ut sin laglott krävs dock att varje arvinge som önskar få ut sin laglott påkallar jämkning av testamentet (7 kap. 3 § ÄB).

Om den ena av bröderna önskar att avstå från sitt arv är detta alltså möjligt genom att helt enkelt inte påkalla jämkning av testamentet.

Fördelningen blir i så fall att halvbrodern får den delen av arvet som den ena brodern avstår ifrån, medan den andra brodern får ut sin laglott precis som tidigare.

Jag hoppas detta besvarar din fråga på ett tydligt sätt och att er situation löser sig.

Med vänliga hälsningar,

Filip Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2953)
2021-10-24 Barns rätt till arv
2021-10-22 Hur mycket kan vi testamentera bort?
2021-10-18 Vem ärver när testamentstagarna avlidit?
2021-10-18 Vittnens närvaro vid upprättande av testamente

Alla besvarade frågor (96509)