Återkallelse av testamente

2017-02-27 i Testamente
FRÅGA
Vi ska skiljas och vill annullera vår gemensamma testamente. Kan vi bara riva det eller behövs något juridiskt förfarande?
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ett testamente ska återspegla testatorns vilja. Om det kommer fram att testamentet inte gör detta, så ska det förklaras ogiltigt. Om testatorn ej längre vill att testamentet ska vara giltigt så kan man återkalla det. Återkallelse av testamente sker enligt 10 kapitlet 5§ ärvdabalken. En återkallelse av testamentet kan ske på olika sätt. Det finns inget formkrav när det gäller återkallelse av testamentet, tillskillnad från upprättande av ett testamente. Att muntligt återkalla ett testamente kan dock vara problematiskt om det blir en bevisfråga. Det bästa vore att förstöra testamentet genom att riva sönder det. Det är även vanligt att man upprättar ett nytt testamente som då ersätter det tidigare testamentet.

Man kan även återkalla testamentet enligt samma regler som gäller vid upprättandet av testamentet enligt 10 kapitlet 1§. Återkallelsen ska då vara skriftlig och bevittnas av två vittnen. Samtliga ska även underteckna återkallelsen.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan.

Mvh,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95746)