Återkallelse av testamente

2017-02-27 i Testamente
FRÅGA
Vi ska skiljas och vill annullera vår gemensamma testamente. Kan vi bara riva det eller behövs något juridiskt förfarande?
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ett testamente ska återspegla testatorns vilja. Om det kommer fram att testamentet inte gör detta, så ska det förklaras ogiltigt. Om testatorn ej längre vill att testamentet ska vara giltigt så kan man återkalla det. Återkallelse av testamente sker enligt 10 kapitlet 5§ ärvdabalken. En återkallelse av testamentet kan ske på olika sätt. Det finns inget formkrav när det gäller återkallelse av testamentet, tillskillnad från upprättande av ett testamente. Att muntligt återkalla ett testamente kan dock vara problematiskt om det blir en bevisfråga. Det bästa vore att förstöra testamentet genom att riva sönder det. Det är även vanligt att man upprättar ett nytt testamente som då ersätter det tidigare testamentet.

Man kan även återkalla testamentet enligt samma regler som gäller vid upprättandet av testamentet enligt 10 kapitlet 1§. Återkallelsen ska då vara skriftlig och bevittnas av två vittnen. Samtliga ska även underteckna återkallelsen.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan.

Mvh,

Samuel Lindblad
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2721)
2021-01-16 Går testamente före halvsyskons rätt till arv?
2021-01-15 Hur gör man ändringar i testamente?
2021-01-14 Arv till särkullbarn och eventuell förkovran
2021-01-13 Kan man testamentera egendom med fri förfoganderätt?

Alla besvarade frågor (88109)