Återkallelse av körkort

2021-07-31 i Trafikbrott
FRÅGA
Olovlig körning och rattfylleri, hur länge kan man inte ta körkortet? Och vad händer med körkortstillståndet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Reglerna om återkallelse av körkort återfinns i körkortslagen.

När ett körkort återkallas så bestäms det en tidsperiod under vilken ett nytt körkort inte får utfärdas. Denna tidsperiod brukar även kallas spärrtid. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år (5 kap. 6 § körkortslagen). Det är svårt för mig att säga exakt hur lång spärrtiden är i detta fall eftersom det alltid måste göras en bedömning från fall till fall. Däremot är spärrtiden alltid minst ett år vid grova brott.

Detsamma gäller körkortstillståndet, I vissa fall utfärdar transportstyrelsen ett nytt körkort utan någon speciell prövning. I andra fall måste du först ansöka om körkortstillstånd för att ett nytt körkort ska kunna tillverkas. Däremot måste man alltid ansöka om körkortstillstånd om körkortet har blivit återkallat pga rattfylleri. Du kommer därför att behöva ansöka om nytt körkortstillstånd.

Jag kan dessvärre inte ge dig ett tydligare svar än såhär men jag hoppas ändock att detta gav dig vägledning i din fråga. Om du har några ytterligare frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Hälsningar,

Sara Hrnic
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1212)
2021-09-19 Fortkörning i Tyskland under prövotiden
2021-09-18 Vilka skäl kan lyftas upp som talar emot återkallelse av körkort?
2021-09-17 Kan körkortet dras in i efterhand?
2021-09-17 Grovt rattfylleri trots att gränsen för promillehalten inte fanns i blodet?

Alla besvarade frågor (95746)