Återkallat körkort pga. rattfylleri är hinder för att vara handledare

Hej! Jag undrar ifall jag får övningsköra med en person som mist sitt körkort i ett år pga rattfylla men nu fått tillbaka det? Eller personen måste ha det i 5 år? Tacksam för svar!

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga till Lawline!

För att godkännas som privat handledare krävs att man har fyllt 24 år, har behörighet för fordonet som övningskörningen avser och har haft sådan behörighet under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren, samt att man har genomgått erforderlig introduktionsutbildning, se 4 kap. 5§ och 7§ Körkortslagen. Det är dock inte möjligt att godkännas som handledare om man har fått sitt körkort återkallat någon gång under de senaste tre åren på grund av rattfylleri, enligt 4 kap. 8§ och 5 kap. 3§ b) samma lag.

Med andra ord kommer den person du önskar övningsköra med troligen inte kunna vara din handledare än, såvida det inte har löpt tre år sedan återkallandet. Desstom måste personen även uppfylla nämnda grundförutsättningar. Hoppas du fick svar på dina funderingar!

Körkortslagen hittar du här: https://lagen.nu/1998:488

Vänligen, 

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning