Återkalla polisanmälan?

2017-05-29 i Polis
FRÅGA
Hej min son hade sönder en ruta på en grannes bil .polisen tog honom i samma kväll men Dom såg inte när det begicks. Men han satte bredvid bilen . Grannen anmälde skade görelse men vi har pratat med honom och ersatt skadorna. Nu vill han ta bort anmälan men polisen säger att det inte går .Finns det något som man kan göra ?Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Det som polisen har sagt stämmer. Man kan tyvärr inte återkalla en polisanmälan. Man kan däremot meddela polisen att man inte längre vill medverka i utredningen och att problemet löst sig. Detta kan leda till att åklagaren eller den polisiära förundersökningsledaren beslutar att inte längre driva förundersökningen och därmed lägga ner utredningen. (Rättegångsbalken 23 kap 4 a §) Polisanmälan finns dock alltid kvar i systemet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (352)
2021-07-23 Kan man ta tillbaka polisanmälan?
2021-07-20 Får polisen hindra filmning?
2021-07-19 Gäller den nya lagen mot hög musik även grannar som spelar hög musik i sitt villaområde?
2021-07-18 Polisens rätt att begära legitimation

Alla besvarade frågor (94159)