Återkalla körkort vid händelse utomlands

2015-07-24 i Trafik och körkort
FRÅGA
Jag körde med alkohol i kroppen när jag åkte av bilen i Polen. 1 Promille. Jag sattes i förvar i 12 timmar men skulle suttit längre, men min tjej lyckades få ut mig tidigare. Jag fick betala 20000 kr i böter och inte köra bil i polen på tre år, men vad kan hända här hemma?dom sa att det kan ta upp till 3 mån innan jag får hem alla papper och den riktiga domen.Jag har betalat och tagit mitt straff där vad händer nu?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Ett körkortsingripande kan ske med anledning av brottslig gärning om det finns en lagakraftvunnen dom, godkänt strafföreläggande, ett godkänt förläggande om ordningsbot eller beslut om åtalsunderlåtelse, 5 kap. 1 § körkortslagen (här). I tredje stycket nämnda paragraf föreskrivs att man jämställer svensk dom med utländsk dom eller beslut av utländsk myndighet.

Du skriver att du har gjort dig skyldig till rattfylleri och betalade böter i Polen. Det här innebär alltså att ett körkortsingripande är möjligt även i Sverige. Grunderna för återkallelse av körkort finns i 5 kap. 3 § körkortslagen (här) där punkt 1b samt möjligtvis punkt 5 kan vara relevant i ditt fall.

Om Transportstyrelsen får kännedom om händelsen som skedde i Polen kan de alltså efter bedömning återkalla ditt körkort i Sverige.

Jag hoppas att svaret var till hjälp!

Vänligen,

Sarah Saajakari
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (764)
2020-08-10 Återkallat körkort på grund av drograttfylla, när får man tillbaka det?
2020-08-10 När får man köra moped klass II som är tillverkad innan 2003?
2020-08-10 Ska hela fordonet eller alla hjulen vara innanför parkeringsrutan för godkänd parkering?
2020-08-07 Unlawful driving

Alla besvarade frågor (82698)