Arvsrätt helsyskon och halvsyskon

2017-03-28 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har varit god man för en man och har lovat göra bouppteckning och arvskifte. Uppstod en fråga:Mannen som avled har inga barn och båda föräldrarna avlidna. Föräldrarna hade 9 gemensamma barn men mamman hade också 1 barn med en annan man. Den avlidne är alltså halvsyskon till denna person.Vad jag förstår ärver de 9 helsyskonen 1 lott men den person som bara är halvsyskon till den avlidna får då 1/2 lott.Har jag fattat rätt??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om mannen som dog inte har några levande föräldrar eller barn blir det syskonen som ärver, se 2:2 2st ÄB (Ärvdabalken). Även halvsyskon ärver enligt 2:2 3st ÄB.

Helsyskonen tar del i båda lotterna som skulle tillfallit föräldrarna om de levde. Halvsyskonet tar dock enbart del i den lott som skulle ha tillfallit föräldern som denne haft gemensamt med mannen som dog. Halvsyskonet har rätt till lika stor del som helsyskonen i den lotten.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Karolina Jivebäck
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94272)