Arvsordningen och testamente

2016-03-19 i Testamente
FRÅGA
Min syster Johanna har en funktionsnedsättning och är sk utvecklingsstörd som man sa förr. Hon har således inga barn. Jag känner till arvsrätten men undrar om den går på ngt sätt att kringgå. Vi är 5 systrar som växt upp tillsammans. Det finns 2 mycket äldre halvsyskon som vi inte har träffat. Det känns inte ok att dem ska ärva min syster Johanna då dem inte velat kännas vid varken henne el oss andra. Det går heller inte att prata med Johanna om testamente el dylikt då hon kan varken skriva el läsa ej heller kanske förstå dess innebörd. Min mamma oroar sig mycket för detta då hon är just mamma och vill Johannas bästa. Hon är även godman för Johanna. Hon har självklart pratat med överförmyndaren och även bankens jurist men lagen är tydlig enl dem att våra 2 halvsyskon kommer att ärva Johanna. Jag tänker mig att dem ändå skulle finnas ngt sätt att frångå detta?
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Enligt lag ärver syskon om personen inte har några barn samt om personens föräldrar är avlidna innan personen i fråga går bort, se här.
Alltså kommer era halvsyskon också ärva om era föräldrar avlider först enligt lag.
Detta kan ändras genom att skriva testamente men eftersom testamente är strikt personligt och kan inte skrivas av annan, varken genom fullmakt eller genom en förmyndare, så måste din syster själv skriva testamentet. Det stämmer alltså som ni redan fått information om, det finns inte något sätt att frångå detta.

Testamenten kan dock upprättas muntligt om det handlar om ett så kallat nödtestamente. Det måste då finnas två vittnen till det muntliga testamentet. Problemet här är att detta är just ett nödtestamente och blir utan verkan efter tre månader om personen i fråga anses kunna upprätta ett vanligt skriftligt testamente enligt lag (här). Dessa testamenten riktar sig främst till personer som upprättar testamente när de till exempel är nära döden.

Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2679)
2020-11-23 Alla arvingar utom bröstarvingar kan uteslutas genom testamente
2020-11-23 Får farmor bevittna testamente där barnbarn är testamentstagare?
2020-11-22 Vad händer med underårigas arv?
2020-11-22 Får en före detta svärson bevittna ett testamente?

Alla besvarade frågor (86385)