arvsordning och efterarv

2017-06-07 i Arvsordning
FRÅGA
Min sambos moster har gått bort. Hennes man som gått bort för flera år sedan har en halv syster. Min fråga är om det är hon som är huvud arvinge då det inte finns några andra. Mosters syster(min sambos mamma )finns inte heller kvar i livet. Och moster och hennes man hade inga barn.
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Så som jag förstår det finns det följande aktörer.

Sambo (utgångspunkt) - S (i livet)

Sambos moster - SM (nyligen avliden)

Sambos mosters man - SMM (avliden sedan länge)

Sambos mosters mans halvsyster - HS (i livet)

Frågan är vem som är huvudarvingen efter din sambos moster

Efter SM finns det inga andra möjliga arvingar än din sambo och sambons mosters mans (som är avliden sedan länge) halvsyster.

Eftersom SMM är död sedan länge så kommer han inte kunna ärva något. Vi får se till arvsordningen för att avgöra vem som har arvsrätt efter din sambos moster. Första arvsklassen stadgas i Ärvdabalken 2:1§ som bröstarvingar och några sådana fanns inte. Andra arvsklassen som finnes i ärvdabalken 2:2§ stadgar att först delar föräldrarna till din sambos moster på kvarlåtenskapen och ifall dessa är avlidna så kliver syskonen (eller deras avkomlingar) in i deras ställe. Eftersom sambons mosters inte efterlämnade några föräldrar och vars (antar enda) syster är död kommer din sambo (tillsammans med sina eventuella syskon) att träda istället för hans mamma och således ta hela arvet om han är ensambarn och modern var det enda syskonet. Detta är huvudregeln.

Sedan kan det dock uppstå lite problem. Eftersom SMM varit avliden sedan länge finns det en stor risk att makens halvsyster kan ha någon form av efterarvsrätt efter sin halvbroders (SMM) död. Detta är rimligt eftersom din sambos moster troligtvis har ärvt sin make vilket då medföljer en efterarvsrätt för halvsystern.

Det kommer alltså att uppstå en relativt knepig fördelning av kvarlåtenskapen och det troligaste är, pga den troliga efterarvsrätten, att de två efterlevande på något vis kommer att få dela på kvarlåtenskapen efter din sambos moster. Jag rekommenderar er därför att boka en tid med en av våra erfarna jurister för att få ordentlig rätsida på detta problem eftersom jag inte kan ges tillräckliga premisser för att besvara frågan i sin helhet här.

Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info©lawline.se eller somsagt, boka tid med en av våra erfarna jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94363)