Arvsordning när avliden inte har barn

2017-02-10 i Arvsordning
FRÅGA
Vem ärver?Moster dör och har inga barn eller man, hennes mamma och syster är i livet! Vem ärver?Vem letar fram testamente? Juristen man anlitar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om arv och testamenten hittar du i ärvdabalken (ÄB). Du kan titta närmre på den lagen här.

Närmaste arvingar är bröstarvingar (den avlidnes barn) och maken om en sådan finns (ÄB 2:1 och 3:1). I andra hand ska kvarlåtenskapen tillfalla den avlidnes föräldrar. Föräldrarna ska få hälften var. Om någon av föräldrarna är inte är i livet ska den avlidnes syskon ta den förälderns andel (ÄB 2:2). I ditt fall innebär dessa regler att din mosters mamma ska få 50 % av kvarlåtenskapen och din mosters syster ska få resterande 50 %. Det här gäller som huvudregel. Om den avlidne har upprättat ett testamente med andra förordnanden ska det gälla istället.

Det finns inga regler om vem som ska hitta ett testamente. Har den avlidne berättat att hon har upprättat ett testamente kan hon kanske ha berättat hur det förvarades också. Det är vanligt att låta en utomstående person, en jurist eller annan ta hand om ett testamente. Finns testamentet någonstans bland den avlidnes ägodelar måste ni försöka hitta det för att kunna göra det gällande.

Jag hoppas att detta har varit till din hjälp. Vid eventuella följdfrågor får det bra att lämna en kommentar.

Vänliga hälsningar,

Mikaela von Bornstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95760)