Arvsordning för barnbarn som växt upp med morföräldrar

2016-02-23 i Arvsordning
FRÅGA
Hej ! Min biologiska mor blev gravid [...]. Sen lämnade hon över ansvaret och uppväxten till min mormor och morfar [...]. Så jag växte upp med min mormor och morfar, så de blev min mamma och pappa. Men det skrevs aldrig några adoptions papper. Och nu till frågan. Min mormor dog 2009 och jag har aldrig brytt mig om att reda ut detta. Men min biologiska mor var snabbt uppe (besökte nästa aldrig annars) [...] och tog reda på sitt arv, som hon delade med sin 13 år yngre bror, som jag för övrigt växte upp med. Min fråga är, har inte jag någon rätt till nån del av arvet ? Känns ju som att jag hamnat mellan stolarna på nåt vis.
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Regler om arvsrätt hittar du i ärvdabalken (ÄB) (1958:637), se här. Enligt ÄB 2 kap. 1 § är närmaste arvingar den avlidnes barn, så kallade bröstarvingar. Detta innebär i ditt fall att det är din mamma som ärver din mormor tillsammans med hennes bror (andra regler gäller om din mormor och morfar vid tiden för din mormors bortgång var gift). Alltså, eftersom din mamma levde när din mormor avled, är det hon som ärver henne framför dig då din mormor och morfar ej adopterat dig.

I samma ordning kommer du att ärva din mammas kvarlåtenskap när hon avlider, och finns det då något kvar av den egendom din mamma ärvde av din mormor, kommer du alltså ärva det då.

Hoppas detta gav svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Emma Persson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1522)
2020-11-23 Kommer jag att ha någon rätt till arvet efter min farfar när han går bort?
2020-11-22 Vem ärvet och hur påverkar efterlevande make arvets storlek
2020-11-21 Vem har rätt att till arv efter min svägerska när hon dör?
2020-11-21 Vem ärvet barnet?

Alla besvarade frågor (86405)