Ärver min avlidna fars fru eller jag och mina syskon min farmor?

2019-07-13 i Arvsordning
FRÅGA
Hej. Jag hade en farmor som gick bort för ca 2år sen och hon i sin tur hade 3 barn. Nu har min far gått bort och jag undrar vad som händer nu ang arvsrätt osv. Farfar lever inte längre heller. Min far har 4 barn varav jag är äldst. Min far var också gift med kvinnan som han har dom andra 3 barnen med, så änkan är inte min biologiska mor men jag och mina syskon har samma far. Vad händer nu, står änkan som närmast anhörig till min farmor eller gör vi barn det?
SVAR

Hej och stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De regler som rör arv och som jag kommer att utgå från i mitt svar finns i ärvdabalken (ÄB).

Som jag förstår det så gick din farmor bort för två år sedan och din far mer nyligen. Troligtvis har arvskiftet redan gjorts och rimligtvis delades det så att din far och hans syskon fick lika stora delar var då detta är huvudregeln, ÄB 2 kap 1 §. Den egendomen som din far ärvde av din farmor kommer i sådana fall att vara en del av arvet efter din far.

Om arvskiftet ännu inte skett är det du och dina syskon som ärver din farmor i din fars ställe, ÄB 2 kap 1 §. Din fars fru har däremot ingen arvsrätt.

Jag hoppas att du har fått din fråga besvarad!

Vänliga hälsningar,

Amanda Kinnander
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
52Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-13 15:35
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1232)
2019-09-22 Kan syskonbarn ärva?
2019-09-20 Farbror ger pengar till endast 1 av sina syskonbarn, kan det bli rättsprocess?
2019-09-14 Är det jag eller våra barn som ärver efter min hustru?
2019-09-12 Avliden bröstarvinge

Alla besvarade frågor (72996)