Ärver barn eller barnbarn?

2020-05-09 i Arvsordning
FRÅGA
HejVi var 3 systrar i livet tills för några månader sedan då tyvärr min ena syster gick bort.Min fråga är om hennes 6 vuxna barn har rätt att dela på hennes arvslott den dagen vår mamma går bort?Eller gör de det endast om mamma skrivit att hon vill det ?Och jag och min syster som ännu är i livet delar på mammas tillgångar?Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om er mamma inte upprättat något testamente när hon avlider kommer hennes kvarlåtenskap att fördelas enligt den legala arvsordningen. Enligt den legala arvsordningen delar den avlidnes bröstarvingar, dvs som utgångspunkt den avlidnes barn, lika på kvarlåtenskapen (2 kap. 1 § ÄB).

Om er mamma har tre barn fördelas hennes kvarlåtenskap som utgångspunkt lika mellan er tre. Om ett av er mammas barn avlidit, er syster, träder hennes barn in i hennes ställe. Det innebär att den tredjedel av er mammas kvarlåtenskap som skulle tillfallit er syster istället fördelas lika mellan systerns barn. Systerns sex vuxna barn kommer således att dela på arvslotten som skulle tillfallit er syster efter er mamma.

Genom ett testamente kan man begränsa de sex barnens arvsrätt, men man kan enligt svensk rätt inte göra dem arvslösa. Om inget testamente finns kommer de sex barnen att dela systerns arvslott lika mellan sig.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1583)
2021-04-08 Vem ska ärva när arvinge avlidit?
2021-04-06 Ärva biologisk fader
2021-03-30 Ärver min mors särkullbarn av min far?
2021-03-29 Syskonbarns rätt till arv - Den legala arvsordningen

Alla besvarade frågor (91059)