Arv och enskild egendom

2017-03-19 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag är gift och min man har ett barn sedan tidigare. Vi har två barn tillsammans. Mina föräldrar äger två fastigheter som jag ärver 1/3 av när de dör. Vad ska jag göra för att den delen sedan ska gå rakt ned till mina barn och inte alls till min mans särkullsbarn om jag dör först så att min man ärver mig?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregler vid äktenskap

Då du är gift har din make rätt att disponera över dina pengar efter din bortgång fram till sin egen död. Efter din makes död är huvudregeln att din halva av arvet (dvs. hälften av det din make efterlämnar) tillfaller era gemensamma barn. Hans halva av arvet tredelas däremot då han har en till bröstarvinge. Regleras det inte på något vis på förhand, blir således er egendom giftorättsgods som hälftendelas mellan er efter äktenskapets upplösning. Då kan man, som du säger, inte garantera att dina barn får sin fulla del av de fastigheter du ärvt även om din makes särkullbarn inte ärver något från ”din halva”.

Tips på reglering

Däremot kan man göra så att de andelar du ärver efter dina föräldrar blir din enskilda egendom som du kan testamentera till dina bröstarvingar. Detta går att göra med ett äktenskapsförord mellan dig och din make. Du kan även be dina föräldrar att testamentera andelarna till dig med villkoret att det ska vara din enskilda egendom. Regleringarna om detta kan du läsa i 7 kap 2 § Äktenskapsbalken (ÄktB).

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95763)