Arbetsgivaren underlåter att betala ut lön

FRÅGA
Hej.Är timanställd på ett städföretag, o arbetat i Karlskrona. Jag arbetade 5 dgr i mars månad menfick ingen lön. Ringde min arbetsledare o smsade henne men då svarade hon inte. Ringde till lönekontoret o sen till personalavdelningen.Jag fanns inte i deras system o jag ha väntat på mitt anställningspapperlänge nu för att a-kassan måste ha det. Nu svarade hon igår kväll o sa bara kallt att det måste ha skett något på vägen. Förklarade att jag ha inte pengar till alla räkningar o hyra nu. Idag skrev hon o frågade vilka dagar jag jobbade.Men detta hade hon skickat in den 1:e april. Fick ett tips av en vän att jag kunde skriva här. Vet inte om man kan få någon hjälp? Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först vill jag börja med att säga att ett anställningsavtal inte behöver vara skriftligt, du och din arbetsgivare kan ingå ett anställningsavtal muntligt och detta är lika bindande som ett skriftligt avtal. Dock är det såklart alltid bättre att ha ett skriftligt avtal ur bevishänseende.

Nu till din fråga; eftersom du, enligt uppgift, har arbetat för din arbetsgivare så har du nu en lönefordran på din arbetsgivare. En juridisk möjlighet att få hjälp med att kräva in betalning är att gå till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande, detta gör du här. Det viktiga för dig är att du specificerar ditt krav och dina grunder, alltså hur mycket du vill ha betalt och varför du ska få betalt. Du kan exempelvis bifoga anställningsavtal eller något annat som visar att du är anställd och att du har arbetat de dagar du säger att du har arbetat. Kronofogdemyndigheten kommer då att delge din arbetsgivare ett föreläggande om att betala fordran. Om arbetsgivaren då inte betalar föreläggandet så kommer KFM meddela utslag, vilket innebär att de kommer börja driva in pengarna. Men om arbetsgivaren bestrider föreläggandet så är det upp till dig om du vill ta ärendet vidare till domstol.

Om du är medlem i en facklig organisation föreslår jag att du vänder dig till dem för ytterligare rådgivning i detta ärende. Annars kan du boka tid för rådgivning med vår juristbyrå, det gör du här.

Hoppas detta var svar på din fråga och lycka till med ditt ärende!

Med vänliga hälsningar,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (491)
2021-01-20 Utebliven återbetalning - vad kan jag göra?
2021-01-18 Jag har gett mitt barn en bil, kan Kronofogden utmäta den?
2021-01-18 Hur får jag bort någon annans lösa egendom från min fastighet?
2020-12-17 Hur får jag tillbaka pengar som lånats ut?

Alla besvarade frågor (88385)