Är underhyra förskott på arv?

2021-07-03 i Förskott på arv
FRÅGA
Min syster bor I mina föräldrars fritidshus året runt boende, egen strandtomt gäststuga mm, för 3000:- i månaden, mitt boende i en bostadsrätt som jag köpt kostar betydligt mer, är det förskott på arv till viss del ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Svaret regleras i ärvdabalken (ÄB).

Det låter som om hyran för fritidshuset är under marknadspris, man kan därmed se det som att era föräldrar bekostar en del av din systers boendekostnader. Underhyra för boende är något som kan utgöra förskott på arv. Detta följer av att vad en förälder lägger på sitt barns "uppehälle" (vilket får anses inkludera boende) inte utgör förskott på arv om det varit en del av underhållsskyldigheten (ÄB 6:2). Läst motsatsvis kan stöd för uppehälle vara förskott på arv om det inte är en del av underhållsskyldigheten.

Det föreligger vidare en presumtion för att vad en förälder ger sin bröstarvinge utgör förskott på arv. Det måste föreligga omständigheter som visar att "gåvan" inte var menad som förskott för att bryta presumtionen, t.ex att det står i ett testamente (ÄB 6:1 1st).

Svaret blir alltså att så länge inget visar att underhyran inte var menat som förskott på arv så kommer den anses vara det.

Jag hoppas det svarar på din fråga! Du är varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1267)
2021-09-20 Kränks min arvsrätt av att min far givit gåva
2021-09-19 min far har givit en gåva till min bror, kränks min arvsrätt?
2021-09-18 Vad händer med framtida arv när två av tre barn får en gåva?
2021-09-18 Försäljning till underpris - förskott på arv?

Alla besvarade frågor (95801)