Är gåva i form av bostadsrätt förskott på arv?

2019-08-29 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej ! Jag har tillsammans med min nuvarande avlidna far skrivit ett gåvobrev där min far gav mig hans bostadsrätt. Nu tvistas det om att det inte stod att gåvan INTE var ett förskott på arvet . Kommer jag förlora arvstvisten på grund utav att det inte står specifikt ? Det står att gåvan skall vara gåvotagarens enskilda egendom. Tacksam för hjälp !!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågan besvaras med regler som finns i ärvdabalken (ÄB).

Förskott på arv

Lagens utgångspunkt är att gåvor till bröstarvingar räknas som förskott på arv, 6:1 ÄB. Detta gäller inte om givaren har bestämt, i gåvobrevet eller på något annat sätt, att gåvan inte ska vara förskott på arv. För att vinna tvisten, måste du alltså kunna bevisa att din far på något sätt har uttryckt att gåvan inte ska räknas som förskottsarv. Du bör därför undersöka om det finns dokumentation, vittnen eller annat som kan användas som bevisning.

Enskild egendom

Bestämmelsen att gåvan ska vara enskild egendom har ingenting att göra med frågan om gåvan är förskott på arv eller inte. Denna bestämmelse påverkar därför inte tvistens utgång.

Hoppas du fick svar på frågan!

Vänligen,

Erik Bengtsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A1Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:12
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1021)
2019-09-04 Ska en gåva till bröstarvingen given för 20 år sedan anses som förskott på arv?
2019-08-29 Är gåva i form av bostadsrätt förskott på arv?
2019-08-18 Finns det någon blankett till förskott? Vittneskrav?
2019-08-16 Sälja bostadsrätt till underpris, förskott på arv gällande barnbarn?

Alla besvarade frågor (72865)