FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt25/12/2020

Är det garanterat att ett rättsfall/förundersökning läggs ner direkt om någon till exempel målsägaren, eller den tilltalade skulle avlida innan man kommer fram till något resultat?

Hej! Är det garanterat att ett rättsfall/förundersökning läggs ner direkt om någon till exempel målsägaren, eller den tilltalade skulle avlida innan man kommer fram till något resultat?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer att använda mig utav rättegångsbalken när jag besvarar din fråga. Rättegångsbalken kommer härefter att benämnas som "RB".

Hur situationen ska hanteras om ex. målsäganden eller den tilltalade skulle avlida beror på hur långt man kommit i rättsprocessen och vilket brott det rör sig om.

Om målsägande avlider:

De brott som hör under allmänt åtal väcks av åklagare, i dessa fall kan rättsprocessen fortsätta även om målsägande skulle avlida under rättsprocessens gång ( 20 kap. 2-3 § RB). För vissa brott gäller däremot att åtal endast väcks av målsägande, ex. förtal. Har åtal inte väckts innan målsägande har gått bort innebär detta alltså att rättsprocessen inte kommer att fortgå.

Om den tilltalade avlider:

Om den tilltalade avlider under rättegången eller tidigare i rättsprocessen ska som huvudregel brottmålsförfarandet avbrytas utan någon prövning av åtalet.

Slutligen kan vi alltså konstatera att det beror på hur långt man kommit i rättsprocessen och vilket brott det gäller.

Jag hoppas detta besvarade din fråga, om inte får du gärna höra av dig till oss igen!

Önskar dig en God Jul!

Hälsningar,

Sara HrnicRådgivare
Hittade du inte det du sökte?