Är barnbarn efterarvingar?

FRÅGA
Tacksam för förtydligande av begreppet "efterarvinge". Om den avlidne var ogift och hade ett barn blir barnet ensam dödsbodelägare. Hur är det med barnbarn, räknas de som efterarvingar?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv hittar du i Ärvdabalken, ÄB.

En dödsbodelägare är någon som har rätt till arv direkt när den avlidne har gått bort. Efterarvinge är den som har rätt till arv först efter att en dödsbodelägare har avlidit.

Om den avlidne var ogift och hade ett barn, ärver barnet i egenskap av bröstarvinge och har rätt till arvet direkt, 2 kap 1 § ÄB. Barnet är även ensam dödsbodelägare.

Ett barnbarn kommer sedan att ha rätt att ärva sin förälder när denne avlider. Barnbarn är därför efterarvingar till den först avlidne.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Jenny Viberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 1Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-13 10:20
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (741)
2019-09-20 Kan man göra barn arvslösa?
2019-09-13 Är barnbarn efterarvingar?
2019-08-31 Kostnad för en skiftesman
2019-08-31 Vem räknas som närstående?

Alla besvarade frågor (72914)