Ansökan om visum med bakgrund av stöld

2017-11-29 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har blivit dömd för stöld för cirka 3 år sedan. Fick böter och villkorlig dom 2 år. Jag ska nu studera i USA och undrar därför om jag kommer kunna få ett visum för detta?
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du undrar om du kan få nekat visum på grund av att du tidigare har blivit dömd för stöld. Det är svårt för mig att veta vad det är för ansökan du har gjort/tänkt göra. Eftersom du ska studera så utgår jag ifrån att du ska vara längre än 90 dagar i USA, därav kommer jag inte gå in närmare på bestämmelserna om Waiver-program och inresetillstånd, ESTA. Jag kommer nedan redogöra allmänt om vad som gäller vid bedömning av brott i förhållande till visumansökan.

Tillsammans med din ansökan om visum tas det även i beaktande om du tidigare blivit dömd för brott. Att du blivit dömd för stöld kommer således tas i beaktande om du får visum eller inte. Hur tungt detta väger är dock osäkert då det inte finns några skrivna regler om detta. Vissa brott tas i större beaktande än andra. Drogrelaterade brott brukar vara till ett stort bekymmer för de som söker visum och har detta i belastningsregistret. Andra brott som t.ex förfalskning är inte till lika stort hinder.

Det är svårt för oss att säga om du kommer få ett visum eller inte med tanke på din historia. Bedömningen görs alltså från fall till fall. Jag kan dock säga ett par lugnande ord, nämligen att du inte behöver skicka med belastningsregister när du söker studentvisum. Dock så kan din dom uppmärksammas på annat sätt.

Vill du att jag utvecklar mitt svar får du gärna lämna en kommentar nedan, så ska jag försöka göra just det.

Med vänliga hälsningar,

Samuel Lindblad
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2706)
2021-11-29 Fråga om åtal eller åtalsunderlåtelse för ung lagöverträdare
2021-11-27 Vilket brott ska jaga ange i polisanmälan?
2021-11-27 Vad tar polisen hänsyn till när man har blivit anmäld för ett brott?
2021-11-26 När infördes lag på vapenlicenser?

Alla besvarade frågor (97412)