FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt16/12/2018

Ansökan om verkställighet när ena föräldern bryter mot beslut om umgänge

Hej

Jag har problem med mitt ex som jag har barn med, vi har gått genom tingsrätt och jag har rätt till umgänge varannan helg med min son, nu är det så att hon bestämmer själv ibland att han ska komma en dag senare eller om hon är utomlands och kommer hem på helgen utan att informera mig om det och bestämmer då själv vilka dagar han ska träffa mig, det står tydligt i beslutet att jag har rätt till varannan helg och vilka tider!!! Vad kan jag göra som pappa så det följs och att jag får träffa min son då??? Kan man anmäla henne eller vad ska jag göra, soc hjälper inget alls för dom kan inte!!

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du redan informerat ditt ex om att hon bör följa tingsrättens dom, men att det inte hjälpt.

Det alternativ som återstår för dig är att ansöka om verkställighet av tingsrättens dom (21 kap. föräldrabalken, FB). Om domstolen beslutar om verkställighet, får den även förelägga ditt ex vite (21 kap. 3 § FB). Det bör dock noteras att barnets bästa och barnets vilja kommer att bli avgörande för beslutet (21 kap. 1, 5 och 6 §§ FB).

Jag råder dig alltså att, om du inte kan komma överens med ditt ex, vända dig till tingsrätten för att på så sätt få henne att följa det tidigare beslutet om umgänge.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1 699 kr kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Niki Moini MostofiRådgivare
Hittade du inte det du sökte?