Ansökan om nytt körkort efter spärrtid

2016-05-31 i Trafik och körkort
FRÅGA
Det har gått nu 5 månader från spärtid på 12 månader och har gått under tiden att köra med alkolås om jag fixa läkarintyg först och nu har gått 5 månader men jag har inte råd med deta so jag undrar när kan jag söka efter mitt körkort igen efter hur lång tid måste jag vänta för att jag läste nånstans efter det har gått 6 månader kan jag börja söka efter körkort tillstånd först. Andra frågan jag buss körkort oxå kommer jag få behålla den när dom utfärder nytt körkort efter spärtid är klar. Tack för svar
SVAR

Hej,

Tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Det stämmer som du säger att du kan ansöka om nytt körkortstillstånd när det återstår 6 månader av spärrtiden. Denna ansökan görs då till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen kan sedan godkänna din ansökan om nytt körkortstillstånd tidigast 2 månader innan din spärrtid går ut. Eftersom du inte fick spärrtid som överskrider ett år, så kommer du inte att behöva göra något nytt förarprov för att få tillbaka ditt körkort (om det inte blev återkallat inom prövotiden).

Efter att du fått ett nytt körkortstillstånd kommer du att få en så kallad grundhandling från Transportstyrelsen som du behöver skicka in (ovh betala fakturan som följer med) för att körkortet ska kunna börja tillverkas och sedan skickas till dig. Du får dock inte köra innan hela spärrtiden löpt ut, det vill säga efter ett år i ditt fall. När spärrtiden har löpt ut så kan du fortfarande köra även om du inte fått hem ditt nya körkort än, om du har med dig annan giltig legitimation när du kör. Du får alltså köra igen tidigast dagen efter att spärrtiden har löpt ut.

När det gäller ditt körkort för D-behörighet, kommer du med största sannolikhet att behöva visa att de medicinska kraven för denna behörighet är uppfyllda innan du kan få det nya körkortet med den behörigheten.

Hoppas detta gav svar på dina frågor.

Vänligen

Emma Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (792)
2020-10-19 Måste man göra ett nytt förarprov om ens körkort har återkallats?
2020-10-19 När måste man ha vinterdäck?
2020-10-18 vad händer när man kört rattfull i EPA?
2020-10-18 återkallat körkort för gott på grund av onykterhet?

Alla besvarade frågor (85295)