Ansökan om äktenskapsskillnad när äktenskap har ingåtts utomlands
Jag är svensk medborgare jag gifte mig i Chile med en chilenare och jag vill nu skilja mig, hur går jag tillväga?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer att dela upp din fråga i två delar. Den första delen behandlar om svensk domstol kan pröva målet och den andra delen kommer att ta sikte på hur äktenskapsskillnaden ska genomföras.
Är svensk domstol behörig att pröva målet?
Mål om äktenskap kan prövas av svensk domstol om
1. båda makarna är svenska medborgare,
2. käranden är svensk medborgare och har hemvist här i riket eller tidigare har haft hemvist här sedan han eller hon fyllt arton år,
3. käranden inte är svensk medborgare men har hemvist här i riket sedan minst ett år,
4. svaranden har hemvist här i riket,
5. saken rör ogiltighet av vigsel som har förrättats av svensk myndighet, eller
6. det i annat fall än som avses i 1–5 finns särskilda skäl att talan prövas här i riket, under förutsättning att en av makarna är svensk medborgare eller käranden inte kan få sin talan prövad i den stat där han eller hon är medborgare eller har hemvist. (3 kap. 2 § lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmyndarskap).
Eftersom du är svensk medborgare kan svensk domstol pröva din ansökan om äktenskapsskillnad. Jag förutsätter här att du har haft din hemvist, det vill säga att du har bott i Sverige i minst ett år.
Du kan även ansöka om äktenskapsskillnad i Chile. Ett sådant beslut skulle även få verkan i Sverige.
Hur ansöker du om en äktenskapsskillnad?
Frågor om äktenskapsskillnad regleras i äktenskapsbalken (ÄktB)
För att ansöka om äktenskapsskillnad ska en stämningsansökan lämnas in till tingsrätten. En sådan blankett hittar du på domstolens hemsida.
Om du och din make är överens om en äktenskapsskillnad kan en sådan dom meddelades direkt, förutsatt att ni inte har, såväl som bor, tillsammans med ett barn under 16 år. I sådana fall löper det en betänketid på cirka 6 månader (5 kap. 1 § ÄktB).
Om endast du vill skiljas ska det först löpa en betänketid (5 kap. 2 § ÄktB) Om du och din make däremot har levt åtskilt i minst två år, behöver det inte löpa någon betänketid utan en dom om äktenskapsskillnad kan meddelas direkt (5 kap. 4 § ÄktB).
Slutsats
Du kan få ansöka om äktenskapsskillnad antingen hos en svensk domstol eller av en chilensk domstol. Om bara du vill skiljas eller om ni har ett barn under 16 år kan det löpa en betänketid innan en dom om äktenskapsskillnad kan meddelas. Om du och din make har levt isär i minst två år kan en dom meddelas direkt. Om en betänketid utgår måste du efter att betänketiden löpt ut begära att en dom om äktenskapsskillnad meddelas. Annars har din ansökan om äktenskapsskillnad fallit (5 kap. 3 § ÄktB).
Lycka till!
Med vänliga hälsningar