Ansöka om ensam vårdnad

2017-08-15 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej ! Jag och min ex flickvän har en dotter på två år tillsammans men pga utlandsflytt av oss bägge dock ej till samma länder så har vi kommit överens om att jag ska ha full vårdnad över dottern. Dottern och jag kommer flytta till usa och mamman til uk och min fråga till er är hur gör man enklast när man ansöker om vårdnaden ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna får rätten på talan av en av dem eller båda besluta vem av föräldrarna barnet ska bo tillsammans med, 6 kap 14 a § första stycket Föräldrabalken(FB). Alltså kan du föra talan i rätten för att få ensam vårdnad. Men det här blir då inte aktuellt i ditt fall som tur är då ni är överens.

Vi läser istället 6 kap 14 a § andra stycket FB. Där står det att föräldrarna får avtala om barnets boende. Avtalet skall gälla, om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det. Alltså råder jag er att vända er till socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört i för att få avtalet godkänt!

Hoppas du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94634)