Alkoholfria drycker och rattfylla

2017-08-01 i Trafikbrott
FRÅGA
Har en fundering, Carlsberg bryggeri har en öl som dom kallar "non alcoholic" Men sedan står där 0,5% vol. och även "Druckit alkohol? Avstå bilkörning!" Vilket innebär att där trots allt är alkohol i den. Om jag då, som exempel blir stoppad & skulle blåsa positivt för att jag nyligen druckit en eller några stycken. Kan jag då åka dit för rattfylleri?Och borde jag då inte kunna stämma Carlsberg för falsk marknadsföring då de står att den är alkoholfri?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Enligt 1:5 alkohollagen är en alkoholdryck en dryck vars alkoholhalt överstiger 2,25 %. Alkoholfria drycker och drycker som innehåller alkohol men understiger 2,25 % kallas lättdrycker. Det innebär att Carlsbergs öl som innehåller 0,5 % inte är en alkoholhaltig dryck i lagens mening, vilket antagligen är varför Carlsberg valt att marknadsföra ölen som "non alcoholic" trots att den i egentlig mening innehåller alkohol.

Huruvida du kan bli fälld för rattfylleri efter att ha druckit en öl som är "non alcoholic" eller ej är svaret ja. Det är du som ansvarar för att du inte får i dig en sådan mängd att du gör dig skyldig till rattfylleri.

Angående frågan om du med framgång skulle kunna stämma Carlsberg för falsk marknadsföring blir mitt svar nej. Anledningen är att ölen inte är en alkoholhaltig dryck i lagens mening, vilket innebär att de inte har marknadsfört på ett felaktigt vis. Speciellt inte när de också har skrivit ut procenthalten.

Jag hoppas att detta svarade på dina funderingar! Om du har några ytterligare frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig med antingen en ny fråga eller i kommentatorsfältet.

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94568)