Äktenskapsförord eller bodelning?

FRÅGA
Jag och min man äger ett hus gemensamt, vi har skrivit ett testamente där vi ärver varandra och makens båda särkullbarnen sin laglott. Under senare år har förutsättningarna ändrats. Vi har fått ett gemensamt barn, och jag tjänar betydligt mer än min man och har större förmögenhet. Vi behöver göra kostsamma renoveringar hemma som jag betalar. Jag har också en del konst som jag köpt för ”mina” pengar.Jag vill kunna skydda mina tillgångar, framför allt mitt pensionssparande, i den händelse vi skiljer oss eller min man dör före mig, och jag vill att de utgifter jag har för huset ska kunna dras av vid en ev. bodelning. Går detta att lösa bara med ett äktenskapsförord eller måste vi begära bodelning inom äktenskapet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det går att avskilja dina tillgångar från giftorättsgodset genom ett äktenskapsförord.
I äktenskapsförordet bör belopp och specifik egendom (ex. ditt pensionssparande) som ni vill skilja från giftorättsgodset tydligt framgå. Äktenskapsförordet ska skrivas under av båda makarna och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen

David McKenzie
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (944)
2021-07-25 Är avtal om mahr giltiga i svensk rätt?
2021-07-24 Fri förfoganderätt och särkullbarns arvsrätt
2021-07-17 Okänd släkting som vill hävda faderskap som ej är fastställt vid dödsfall
2021-07-06 Orubbat bo

Alla besvarade frågor (94235)