Basbeloppsregelns verkan på testamente

Makan dör. Bådas egendom är enskild. Den avlidnes 5 milj kr, efterlevande 20 000 kr. Den avlidne har testamenterat allt till de tre gemensamma barnen. Basbeloppsregeln blir då gällande. Innebär det att testamentet blir ogiltigt och att mannen tar hela den avlidnes enskilda egendom och att barnen får ärva först vid faderns bortgång? Eller ärver de direkt boet minus vad som måste fyllas ut av den avlidnes enskilda egendom för att täcka basbeloppet?

Lawline svarar

Hej, i ärvdabalken (ÄB) finns ett par inskränkningar i en testators möjlighet att fritt bestämma över fördelningen av sin kvarlåtenskap. En av dessa inskränkningar är, som du nämnt, den så kallade basbeloppsregeln. Den återfinns i ÄB 3 kap 1 § 2 st. Den efterlevande maken har _alltid_ rätt till fyra basbelopp. Detta givetvis under förutsättning att egendom till detta belopp finns i boet, och att den efterlevande inte har egendom som täcker detta i enskild egendom eller erhåller beloppet genom bodelning vid dödsfallet. Har en testator testamenterat bort så mycket att den efterlevande maken inte kan erhålla fyra basbelopp stadgar sista meningen i ÄB 3 kap 1 § 2 st att testamentet är utan verkan i den del det inskränker denna rätt. Bestämmelsen medför inte att testamentet är ogiltigt i sin helhet. Det korta svaret på frågan är därför att den efterlevande maken erhåller så mycket som saknas för att täcka fyra basbelopp. Därefter verkställs testamentet i enlighet med testators vilja. mvh
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning