FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt30/07/2009

Får moster utan bröstarvinge behandla släktingar olika?

Hej Kan detta bli ett problem? För 6 år sedan fick vi en större summa pengar av våran moster, som avled nu i juli detta år. Den avlidna mostern har en syster (vår mamma) och två brorsbarn, brodern död sedan tidigare. Mostern har inga egna barn. Kan detta bli ett problem vid boupptäckningen? kan brorsbarnen bestrida detta på något sätt, eller hadde våran moster rätt att göra så.

Lawline svarar

Hej, Det är endast bröstarvingar (barn och deras avkomlingar) till den avlidne som kan ha några invändningar mot en sådan gåva som ni mottagit från er moster. Eftersom hon saknar bröstarvingar är en gåva som den ni mottog ingenting som ska påverka arvet. Det rör sig inte heller om något förskott på arv – ni utgör ju i själva verket inte arvingar till er moster eftersom er mamma är i livet. Att er moster valt att behandla de olika grenarna av släkten olika är inget som rättssystemet har några invändningar mot, det finns alltså inget som brorsbarnen kan bestrida. M.v.h.
Sofia Waadeland GrönesjöRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000