Lawline svarar
Hej
Utifrån din fråga utgår jag ifrån att ni vill genomföra en skilsmässa. Om så är fallet gäller följande. Vid en skilsmässa så skall egendom fördelas mellan makarna genom bodelning i enlighet med 9 kap 1 § ÄktB. Se. https://lagen.nu/1987:230. Den gemensamma bostaden skall, om den inte är enskild egendom, ingå i denna bodelning. En skriftlig bodelningshandling skall vid bodelningen upprättas och undertecknas av båda makarna.
Det är vanligast att den ena av makarna vill bo kvar i den gemensamma bostaden även efter skilsmässan och begär då att få fastigheten på sin lott vid bodelningen. Bostaden värderas då till ett värde motsvarande marknadsvärdet med beaktande av försäljningskostnader och latent kapitalvinstskatt. Med marknadsvärde avses det värde som fastigheten bedöms kunna säljas för vid en vanlig försäljning via mäklare. Den latenta kapitalvinsten beräknas utifrån om bostaden skulle ha sålts vid tidpunkten för bodelningen.
Som jag förstår det vill inte din man bo kvar, utan vill bara ha ut sin andel ur huset. Alternativet är ju då antingen att du köper ut honom och övertar era gemensamma lån eller så sätter du huset och lånen på din lott och så får du utge en annan del av det du tillskiftats genom bodelningen som täcker det värdet. Jag föreslår att du informerar din man om detta alternativ. Han borde inte ha något att invända då hans andel inte blir mindre för att du köper ut honom eller avstår annan egendom i bodelningen till ett motsvarande värde. Om du däremot inte har möjlighet att ersätta honom för värdet av halva huset så kan din man framtvinga en försäljning då han äger halva och har rätt att utfå sin andel i en bodelning.
Mitt råd är att ni ansöker om bodelning hos tingsrätten och samtidigt begär en bodelningsförättare som kan hjälpa er med uppdelningen av er gemensamma egendom. ÄktB 17:1§. Se. https://lagen.nu/1987:230. En sådan tar visst arvode för sitt arbete men i ert fall tror jag detta är det mest lämpliga.
Med vänlig hälsning