Lawline svarar
Hej!
Först och främst måste fastställas vilken stats domstol och vilken stats lagstiftning som ska tillämpas då en skilsmässa i ert fall innehåller internationella inslag. Inom EU gäller Bryssel II a-förordningen, vilken förenklar en skilsmässa inom unionen.
Då Israel inte är EU-medlem måste man undersöka detta lands internationella privaträtt med avseende på domsrätt och tillämplig lag om ni vill upplösa äktenskapet i Israel. På motsvarande sätt måste möjligheten att upplösa ert äktenskap i svensk domstol och i enlighet med svensk rätt undersökas i svensk internationell privaträtt. I 3 kapitlet lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap (se http://lagen.nu/1904:26_s.1) regleras dessa möjligheter. Mål om äktenskapsskillnad får upptas av svensk domstol om båda makarna är svenska medborgare eller om käranden (den som ansöker om skilsmässa) är svensk medborgare och har hemvist i Sverige eller tidigare har haft hemvist här sedan han fyllt arton år. Det är även möjligt om käranden inte är svensk medborgare men har hemvist här sedan minst ett år. Enligt 3 kap. 4 § samma lag ska talan om äktenskapsskillnad prövas enligt svensk rätt om domstolen tar upp fallet.
Svaret om vilket lands lag som är tillämplig är alltså inte givet och det kan vara så att flera stater genom sin lagstiftning har möjlighet att ta upp frågan. Då bli det upp till makarna att avgöra var de vill ansöka om skilsmässa. Eftersom ni båda förefaller ha hemvist i Israel är det troligt att Israels lagstiftning möjliggör skilsmässa i detta land och enligt dess lagstiftning. Men som ovan nämnts har ni rätt att hänskjuta frågan till svensk domstol om ni finner det mer lämpligt.
Jag lämnar här en kort redogörelse för hur en svensk skilmsässa går till ifall det blir så att ni ansöker om äktenskapsskillnad i Sverige.
Reglerna om äktenskapsskillnad återfinns i 5 kap. äktenskapsbalken (ÄktB), se http://lagen.nu/1987:230#K5. Är ni båda ense om att äktenskapet ska upplösas har ni rätt till äktenskapskillnad. Då ska ni gemensamt ansöka om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. Har ni barn under 16 år ska äktenskapsskillnaden föregås av en betänketid på 6 månader. Om endast en av er vill skiljas måste äktenskapsskillnaden även då föregås av betänktetid. Då lämnar den part som vill skiljas in en enskild ansökan.
När 6 månader har gått ska äktenskapsskillnad beviljas om någon av makarna då framställer yrkande om det. Om sådant yrkande inte framställs inom ett år från betänketidens början, har talan förfallit.
Om ni lever åtskilda sedan minst två år har var och en av er rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid.
Äktenskapsskillnad meddelas genom dom.
När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning om det inte är så att makarna endast har enskild egendom. Bodelningen regleras i 9-11 kap ÄktB, se http://lagen.nu/1987:230. Bodelningen går till så att värdet av makarnas egendom läggs samman och delas därefter lika.
Lycka till!
Vänliga hälsningar