Lawline svarar
Hej!
Det finns ingen möjlighet att för en av vårdnadshavarna ensidigt säga upp vårdnaden om sina barn. Vårdnad kan sägas finnas till för barnens bästa och vårdnaden ska också vara ordnad så att barnets bästa i så stor utsträckning som möjligt tillgodoses. Vårdnadsfrågor regleras rättsligt i 6 kapitlet Föräldrabalken (FB), se http://www.lagen.nu/1949:381 . Vårdnad innebär t.ex. enligt 6 kap. 11 § FB att vårdnadshavaren har såväl rätt som skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Större hänsyn ska dock tas till barnets önskemål i takt med barnets stigande ålder och utveckling. Vårdnaden består tills barnet fyllt arton år, 6 kap. 2 § FB. Vårdnad innebär även en viss tillsyn över barnet. Enligt 1 och 2 §§ ska en vårdnadshavare se till att barnet får den omvårdnad, trygghet och goda uppfostran som följer av barnets bästa.
För att en ändring i vårdnaden ska kunna ske krävs antingen en tingsrättsdom eller ett avtal mellan föräldrarna som godkänts av socialnämnden, se 6 kap. 5 och 6 §§ FB. I en tingsrätts eller socialnämnds bedömning ska barnets bästa vara vägledande. Generellt sett så betraktas gemensam vårdnad och en god kontakt med båda föräldrarna som det bästa för barnen, men bedömningen beror förstås på omständigheterna. Om du t.ex. bor på ett sådant långt håll från barnen att du faktiskt inte kommer att kunna utöva vårdnaden så torde det tala för att den andra föräldern kan få vårdnaden.
Att vårdnaden ändras innebär inte att alla skyldigheter gentemot barnen upphör. T.ex. så måste en förälder som inte har vårdnad om sina barn och inte varaktigt bor tillsammans med dem betala underhållsbidrag till myndighetsåldern, se 7 kap. 2 § punkt 1 FB. Inte heller barnens arvsrätt kan helt avtalas bort.
Att gemensam vårdnad kvarstår innebär således inte någon stor förändring om du ändå inte bor eller uppfostrar dina barn. Barnen börjar ju även komma upp i en sådan ålder att de rent faktiskt fattar sina egna beslut mer och mer och vårdnadsfrågan brukar då avta i betydelse. Men som sagt så kan du skriftligt avtala med den andra föräldern om att han ska få hela vårdnaden, men då måste det alltså stämma överens med vad som kan anses som barnets bästa och godkännas av socialnämnden.
Med vänlig hälsning!