Lawline svarar
Hej!
Du har alltid rätt till din laglott. Gåvan till din syster förutsätts vara ett förskott på arv om inte din mor har föreskrivit annat, 6:1 och 7:2 ÄB. Du och din syster får enligt arvsordningen som det skrivs i lagen, 2:1 ÄB, dela på din mors kvarlåtenskap (hennes tillgångar minus skulder) Om bostadsrätten ska ses som ett förskott på din systers arv, läggs värdet av den till kvarlåtenskapen och så delar ni på det värdet, 6:5 ÄB. Det innebär att du ur den kvarvarande egendomen får ut ett högre värde än din syster. Din syster är inte tvungen att lämna tillbaka en del av värdet som det skulle visa sig att din mors kvarlåtenskap inte räcker till för att täcka din del av arvet, 6:4 ÄB.
Testamentet kan innebära att arvsordningen som lagen föreskriver inte ska gälla. Din mor kan föreskriva att så mycket som hälften av hennes kvarlåtenskap (i värde räknat) ska tillfalla någon annan. En fjärdedel är din systers laglott och en fjärdedel är din laglott, 7:1 ÄB. Om testamentet är skrivet så att ni inte skulle få ut era laglotter kan testamentet klandras. Testamentet kan testamentet jämkas, 7:3 ÄB. Jämkning ska begäras inom sex månader efter att du fått del av testamentet.
Det kan vara en god idé att ta hjälp av en jurist, inte bara för klander och tolkning av testamentet utan också när det gäller bouppteckning och arvsskifte.
Bostadsrätten blir inte din systers enskilda egendom om inte din mor föreskrivit detta i gåvobrevet eller din syster i äktenskapsförord skriver in detta. Se 7:2 i ÄktB, http://www.lagen.nu/1987:230.
Ärvdabalken hittar du http://www.lagen.nu/1958:637.
Med vänliga hälsningar