Lawline svarar
Det kan först vara bra att klargöra att vid en äkta makes död ska, innan arvet kan fördelas, en bodelning göras mellan makarna. Finns ingen enskild egendom eller något äktenskapsförord innebär bodelningen att all egendom som makarna äger utgör giftorättsgods som enligt Äktenskapsbalken ska delas lika mellan dem. Den ena halvan blir den efterlevande makens egendom och den andra halvan utgör kvarlåtenskap efter den avlidne. Den efterlevande kan dock välja att ingen bodelning ska göras utan att var och en ska behålla sin egendom. Om i egendomsmassan efter den avlidne finns egendom som ärvts med fri förfoganderätt efter ett tidigare äktenskap, ska en andel av egendomen som motsvarar vad som ärvts undantas bodelningen och tillfalla efterarvingarna, det vill säga i första hand den förste makens bröstarvingar (barn eller om ett barn har avlidit före, barnbarn).
I sitt testamente har er mor testamenterat all sin kvarlåtenskap till sin make med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att testamentstagaren har full frihet att förfoga över den testamenterade egendomen under sin livstid, exempelvis genom försäljning, förbrukning eller genom gåvor. Testamentstagaren kan däremot inte förfoga över arvet genom testamente. Större gåvor kan även komma att rättas efter testamentstagarens död. I sitt testamente har er mor gjort en inskränkning i den fria förfoganderätten avseende bostadsrätten, som inte får överlåtas. Maken får därför inte göra sig av med lägenheten genom att exempelvis sälja den, men har full rätt att bruka lägenheten under sin livstid.
Ett testamente kan emellertid aldrig hindra en bröstarvinge från att begära ut sin laglott även om makarna givetvis, som i det aktuella testamentet, kan utrycka en önskan om att bröstarvingarna väntar med att ta ut hela laglotten. I ert fall, som särkullbarn som det kallas i lagen, behöver ni inte heller vänta på grund av makes arvsrätt framför gemensamma barn enligt lag. Laglotten utgör hälften av värdet på den avlidnes kvarlåtenskap, delad mellan dennes bröstarvingar. Reglerna om bröstarvingars laglott finns i Ärvdabalkens 7:e kapitel som hittas http://www.lagen.nu/1958:637#K7 . Av det aktuella testamentet framgår att laglotten i första hand ska utgå ur bankmedel och kontanter så långt de räcker. Om ni vill få ut resterande del av laglotten direkt måste ni begära jämkning av testamentet inom sex månader från det att ni fick del av testamentet i bestyrkt avskrift.
Laglotten som en bröstarvinge har rätt att kräva utgörs av ett visst värde av den avlidnes kvarlåtenskap och inte av någon specifik egendom. Det innebär att ni inte kan kräva att få ut just bostadsrättslägenheten som er laglott utan maken har möjlighet att lösa ut er med annan egendom eller pengar.
Vänliga hälsningar