Lawline svarar
Hej!
Svaret på om huruvida samhällstjänst är en bättre påföljd än fängelse, är svårt att ge och kräver väldigt många avvägningar. Men till och börja med kan jag redogöra kort för vad samhällstjänst innebär, till skillnad från fängelse, så kanske du kan göra en egen bedömning utifrån det.
Samhällstjänst är detsamma som oavlönat arbete och kan inte utdömas självständigt som en egen påföljd. Samhällstjänst kan till exempel kombineras med en villkorlig dom enligt 27:2 a BrB, se http://www.lagen.nu/1962:700, och på så sätt ersätta ett fängelsestraff. Enligt förarbetena skall normalt 40 h samhällstjänst motsvara 1 månads fängelse. Samhällstjänsten har dels en utbildnings- och socialiseringsfunktion och dels ett syfte att göra den, i detta fall, villkorliga domen mer kännbar för den dömde. Vidare är det viktigt att poängtera att arbetsuppgifterna inte får uppfattas som förnedrande eller integritetskränkande för den dömde.
Ett fängelsestraff däremot kan variera mellan 14 dagar, som är det kortaste fängelsestraffet, till livstid. Fängelse är en allmänt sett den grövsta sorten av straff. Vilka straffskalor som gäller för vilka brott står föreskrivet i lag, se den ovan bifogade länken till Brottsbalken.
Det är tyvärr svårt för mig att med några stycken redogöra för dessa påföljder på ett sätt som ger en korrekt och rättvisande bild av dem. Jag skulle nog rekommendera att du vände dig till den varierade doktrin och praxis som finns på området för att få en mer fullständig och klar bild av rättsläget.
Jag utgår ifrån att du med "klotter" menar grafitti. Många menar att graffiti en blandning av konst och politik. Det brottsliga i handlingen är varken konsten eller politiken dock, utan det är skadegörelsen som det orsakar. Denna typ av skadegörelse föranleder oftast mycket stora kostnader för de drabbade och besudlar miljön då graffitimålarna oftast använder sprayburkar. Emellertid, avstår jag från att ta ett ställningstagande om huruvida strängare straff bör utdömas. Vilken straffskala som är lämpligast är en bedömningsfråga som kan variera beroende på skadegörelsens omfattning och omständigheterna kring det. Se närmare 12:1-6 BrB.
Det finns väldigt många förklaringar som debatteras idag angående den förhållandevis höga andelen brott som begås av personer med invandrarbakgrund. De vanligaste förklaringarna rör främst segregationen och utanförskapet som många utlandsfödda svenskar upplever i Sverige. Det kan leda till att de mycket svårare än genomsnittsvensken kan etablera sig i landet. Vidare hävdas att många utrikes födda svenskar har sämre sociala och ekonomiska förutsättningar än genomsnittsvensken redan från början, något som många menar påverkar risken för att utveckla kriminella tendenser. Ytterligare en förklaring kan vara att eftersom utlands födda svenskar ofta har ett mer utmärkande utseende oftare polisanmäls och blir lättare föremål för polisens spaningsarbete.
Jag hoppas att jag bringat lite klarhet till dina funderingar och frågor.
Med vänliga hälsningar,