Lawline svarar
Hej,
Jag förstår att det är en hemsk situation du har hamnat i. Om jag först börjar med att besvara frågan om rätten till hyresrätten. Huvudregeln när det gäller samboförhållanden är att sådant man har med sig in i samboskapet har man med sig ur förhållandet. Det finns dock vissa undantag, som jag strax återkommer till. När det gäller sådan bostad och bohag man gemensamt har införskaffat efter samboskapets start så skall det delas lika vid eventuell bodelning, se 3 § och 8 § Sambolagen.
Om det är så att det är din sambos lägenhet från början, är det inte omöjligt för dig att få ta över lägenheten i alla fall. I 22 § Sambolagen finns nämligen ett undantag som säger att när synnerliga skäl föreligger, så som att den ena är vårdnadshavare och skall ha barnen boende hos sig, så kan denne få ta över lägenheten (eventuellt kommer viss kompensation utgå). Således är det inte omöjligt i en sådan situation att få ta över lägenheten.
Har ni anskaffat den ihop skall den ingå i själva bodelningen, och då blir 16 § Sambolagen aktuell. Den behandlar fördelningen av bostad och bohaget mellan två sambos. Där säger man att den sambo som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott eller, om värdet är ringa, utan avräkning. Således skulle du även här kunna få bostaden på din lott då du har större behov i och med barnen.
Vad gäller bidra ekonomiskt har du två alternativ. Antingen enas du med din sambo om underhållsbidrag enligt Föräldrabalkens (7 kap 2 § och framåt) regler. Det innebär att ni två ingår ett avtal om underhållsbidrag. Det finns vissa formella krav på ett sådant avtal i Föräldrabalkens 7 kap samt i Utsökningsbalken (se 3 kap) och dessa måste vara uppfyllda för att Kronofogden skall kunna göra en utmätning om din sambo ej betalar. Detta avtal kan komma till antingen genom ett speciellt förfarande på egen hand, eller genom en dom i tingsrätten. Fördelen med detta avtal är att du kan få en högre summa än underhållsstödet från Försäkringskassan, eftersom uträkningsmetoden enligt Föräldrabalken är mer förmånlig.
Kan ni dock inte enas bör du vända dig till Försäkringskassan, där du kan få ett underhållsstöd på 1273 kr (per barn, för eventuella flerbarnstillägg så samtala med Försäkringskassan). Fördelen med detta alternativ är att du slipper ha någon kontakt med din sambo, om ni inte kan komma överens. Vidare är det en större säkerhet kring utbetalningarna. Det står om underhållsstödet i lag (1996:1030) om underhållsstöd.
Du kan läsa i Utsökningsbalken: http://www.lagen.nu/1981:774, i Föräldrabalken: http://www.lagen.nu/1949:381 samt i Sambolagen: http://lagen.nu/2003:376
Jag hoppas att det har blivit lite mer klart. Mitt råd är att du vänder dig till Försäkringskassan om det uppstår problem rörande underhållet.
Med vänliga hälsningar