Lawline svarar
Hej,
Om jag förstår det hela rätt så har det skett två överlåtelser; en från din uppdragstagare (vi kallar honom framöver för X) till bilfirman och sedan en från bilfirman till de nya ägarna.
X hade fått i uppdrag av dig att sälja bilen, och som jag förstår det så hade han en muntlig fullmakt, dvs ni hade ett muntligt avtal om att han skulle sälja din bil, se Avtalslagen 18§, http://www.lagen.nu/1915:218#P18. Det blir därför avgörande om fullmakten var återkallad eller inte vid överlåtelsen mellan X och bilfirman. Återkallandet skedde genom att du ringde bilfirman för att hindra överlåtelsen, se Avtalslagen 13§, http://www.lagen.nu/1915:218#P13.
Om överlåtelsen mellan X och bilfirman skedde innan fullmakten var återkallad har X handlat inom sin behörighet. Överlåtelsen är då giltig och inget brott har begåtts. X gör sig dock skyldig till förskingring enligt Brottsbalken 10:1, http://www.lagen.nu/1962:700#K10P1, då han inte ger dig dina pengar. Överlåtelsen till de nya ägarna blir således också giltig, eftersom bilfirman hade blivit rättmätig ägare till bilen.
Om överlåtelsen skedde efter det att du ringt och tagit tillbaka fullmakten har X däremot handlat utanför sin behörighet eftersom han då inte längre hade någon giltig fullmakt (se nämnda paragrafer i Avtalslagen ovan). Bilfirman har då inte blivit rättmätig ägare till bilen. X begår ett olovligt förfogande enligt Brottsbalken 10:4, http://www.lagen.nu/1962:700#K10P4, då han säljer bilen till bilfirman (ej bedrägeri). Då bilfirman sedan i sin tur säljer bilen till de nya ägarna gör de sig skyldiga till häleri enligt Brottsbalken 9:6 p.1, http://www.lagen.nu/1962:700#K9P6, eftersom de tar befattning med något som är frånhänt annan genom brott (dvs genom ett olovligt förfogande enligt 10:4 BrB). Detta utesluter dock inte att de nya ägarna kan ha gjort ett godtrosförvärv enligt Godtrosförvärvslagen 2 §, http://www.lagen.nu/1986:796#P2. Observera att bilen aldrig har blivit stulen, därför har de nya ägarna inte köpt stöldgods. Stöldgods kan aldrig godtrosförvärvas enligt 3 § samma lag, http://www.lagen.nu/1986:796#P3, men eftersom du har blivit av med bilen genom ett olovligt förfogande är det möjligt för en köpare att göra ett godtrosförvärv. För att de nya ägarna skall ha gjort ett godtrosförvärv krävs att de fått bilen i sin besittning (dvs att de har hämtat den), att den överlåtits (dvs att de köpt den), samt att de var i god tro vid köptillfället. Eftersom de nya ägarna har köpt bilen från en bilfirma är sannolikheten stor att de kan bevisa att de varit i god tro. Om det är så att de nya ägarna vetat om att bilfirman fått bilen i sin besittning på ett oriktigt sätt kan de naturligtvis inte ha gjort ett godtrosförvärv utan har då istället gjort sig skyldiga till häleri precis som bilfirman. I sådana fall har de inte blivit ägare till bilen och du har då rätt att kräva tillbaka den. Har de gjort ett godtrosförvärv har du enligt 5 § Godtrosförvärvslagen, http://www.lagen.nu/1986:796#P5, möjlighet att kräva tillbaka bilen genom att betala lösen för bilen, dvs så mycket som de nya ägarna betalt för den.
Jag råder dig att polisanmäla X och bilfirman så att polisen kan utreda omständigheterna vidare.
Med vänlig hälsning