Lawline svarar
Hej!
Till att börja med måste jag säga att den juridiska aspekten ofta kan skilja sig mot känslomässiga eller andra sociala aspekter av brottslighet. Till detta hör att även om man kan känna sig kränkt av någon annans beteende så är det inte säkert att detta beteende/handlande är brottsligt.
Jag har inte tillräckligt med information för att göra en mer heltäckande juridisk bedömning. Något kan dock sägas med stöd av vad du angett i frågan. Misshandel regleras i 3 kapitlet 5 § Brottsbalken (BrB), se http://www.lagen.nu/1962:700 . I ditt fall har du i och för sig inte i större detalj angett vad den psykiska misshandeln bestod av. Det är nästintill alltid fysisk misshandel man talar om när misshandelsbrottet aktualiseras. Psykisk misshandel undantas dock i princip inte från bestämmelsen. Det kan t.ex. röra sig om att någon tillfogar en annan person ett sådant psykiskt lidande som ger en medicinskt påvisbar effekt, t.ex. en psykisk chock. Det måste dock röra sig om ett eller flera enskilda tillfällen. Att ni har haft många gräl som måste ha orsakat en del psykiskt lidande är dock inte tillräckligt för att misshandelsbrottet ska aktualiseras.
När det gäller den kastade galgen rör det sig ju dock om ett fysiskt handlande från din sida. Här är misshandelsförutsättningarna s.k. objektivt uppfyllda, det vill säga beskrivningen av ditt handlande stämmer in på brottsbeskrivningen i 3 kap. 5 §. Du har tillfogat en annan person kroppsskada genom att kasta galgen.
Det krävs dock även uppsåt i ditt handlande för att du ska kunna dömas till ansvar, s.k. subjektiv täckning. Här kan följande sägas. Det krävs att ditt kastande av galgarna utgjorde en otillåten risk som var relevant för följden, d.v.s. skadan på magen. Att kasta galgar åt någons håll så att de kan träffa och skada denna person torde typiskt sett nå upp till detta krav. Om inte galgkastningen var åsyftad att träffa personen så räcker det med att du måste ha insett risken för detta men att detta inte utgjorde ett skäl för dig att avstå från att kasta galgarna, s.k. likgiltighetsuppsåt. Det mesta talar således för att du gjort dig skyldig till misshandel. Om uppsåt inte kan visas så har du förmodligen dock gjort dig skyldig till vållande av kroppsskada enligt 3 kap. 8 § BrB. Det är omöjligt för mig att säga om det eventuella misshandelsbrottet är att betrakta som enligt normalgraden eller som ringa brott i 3 kap. 5 §. I normala fall torde dock en skada i form av ett brännmärke vara att betrakta som ringa. I ditt fall rör det ju sig dock om en skada på en gravid kvinnas mage, vilket talar för en strängare bedömning. Att du känt dig provocerad utesluter inte i sig straffbarhet, men kan möjligtvis ha viss påverkan på bedömningen.
Du har anfört en del om din f.d. partners trovärdighet. Om detta kan sägas att det inte har någon direkt påverkan på hur misshandelsbrottet ska bedömas. Trovärdighetsfrågor kan ju dock aktualiseras om ditt och din f.d. partners versioner av händelseförloppet i samband med galgkastningen skiljer sig åt.
Med vänlig hälsning!