Lawline svarar
Hej,
om ni båda har skrivit på ett bodelningsavtal i samförstånd så är det svårt att få detta ändrat i efterhand, såvida inte båda parterna är överens om en omförhandling av detta av avtalet.
Det finns inte några regler i äktenskapsbalken (se http://www.lagen.nu/1987:230 ) som behandlar jämkning av ett bodelningsavtal i efterhand. Däremot så är det möjligt att tillämpa avtalslagens tredje kapitel om jämknings - och ogiltighetsregler analogiskt. Trots att avtalslagen egentligen tar sikte på förmögenhetsrättsliga avtal, och inte familjerättsliga sådana, så har Högsta domstolen i ett par rättsfall funnit att avtalslagens regler om jämkning och ogiltighet kan tillämpas analogiskt på familjerättsliga avtal som har starka förmögenhetsrättsliga inslag, såsom exempelvis ett bodelningsavtal ( se t.ex. NJA 1982 s 230). Avtalslagen hittar du http://www.lagen.nu/1915:218 .
Det är dock väldigt svårt att avgöra om du skulle ha någon framgång att åberopa någon av dessa grunder för att få till stånd en jämkning eller ogiltighet av avtalet. Det är väl kanske främst 36 § som skulle komma i fråga i så fall. Denna paragraf tar sikte på avtalsvillkor som är oskäliga med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Avtalsvillkoren i fråga kan med denna paragraf jämkas till viss del, eller till och med lämnas helt utan avseende. Om avtalsvillkoren är påtagligt missgynnande för någon part så skulle det möjligen kunna tala för att 36 § blir tillämplig, men det är väldigt svårt att uttala sig om detta utan att känna till alla omständigheter i fallet.
Jag skulle rekommendera att du vänder dig till en familjejurist för att få en mer ingående bedömning. Du får annars gärna återkomma med en mer utförlig beskrivning av bakgrunden och innehållet i avtalet.
Vänliga hälsningar