Lawline svarar
Hej,
Jag börjar med att utreda möjligheten att genomföra skilsmässa i Sverige: Svensk domstols behörighet att ta upp talan om äktenskapsskillnad regleras i detta fall i Rådets förordning (EG) nr 2201/2003 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar i äktenkapsmål och mål om föräldraransvar, som du hittar http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R2201:SV:NOT
Denna förordning tillämpas i förhållande till Tyskland och Sverige genom staternas medlemskap i EU. Danmark däremot har inte anslutit sig till förordningen, vilket framgår av artikel 2.3. Svensk domstol skulle kunna ha behörighet enligt artikel 3 i förordningen. Om både du och din man har tyskt medborgarskap så kan ni ändå ansöka om skilsmässa här i Sverige om ansökan är gemensam och ifall du bedöms ha hemvist här i Sverige. Begreppet hemvist definieras i 7:2 IÄL och 19 § IMF, som du hittar http://www.lagen.nu/1904:26_s.1 och http://www.lagen.nu/1990:272 . Begreppet hemvist är relativt komplicerat och beror på många faktorer. Således så är det svårt att ge något säkert svar på frågan om du skulle bedömas ha hemvist här i Sverige. I princip så ska två villkor vara uppfyllda: ett objektivt och ett subjektivt. Det objektiva villkoret innebär att du måste ha ändrat din vanliga vistelseort till Sverige så att du i fortsättningen normalt vistas här i landet. Det subjektiva villkoret innebär att du ska ha för avsikt att stanna kvar här i Sverige, åtminstone för en mycket lång tid.
Det att du sedan flera år tillbaka bor här i Sverige skulle kunna räcka om du också har för avsikt att bo här under en lång tid framöver.
Om svensk domstol skulle finna att de här villkoren är uppfyllda så skulle ni alltså kunna ansöka om skilsmässa här i Sverige, vilket ni kanske vill eftersom det är relativt "lätt" att erhålla äktenskapsskillnad här. Ni skulle inte behöva ange några särskilda skäl utan det skulle räcka med att ni lämnar in en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. (Det verkar såsom frågan är utformad, som om ni är överens om att ni vill ha skilsmässa.) Förutsättningarna för att få igenom skilsmässa finns i Äktenskapsbalkens 5:e kapitel, som du hittar http://www.lagen.nu/1987:230 .
En dom på äktenskapsskillnad här i Sverige, skulle erkännas direkt både i Tyskland och i Danmark. Ni behöver alltså inte vidta några åtgärder för att beslutet ska bli gällande i dessa stater. Vidare skulle ni även kunna ansöka om äktenskapsskillnad i Tyskland enligt artikel 3 i EG-förordningen som nämnts ovan. En sådan dom skulle erkännas åtminstone här i Sverige direkt, enligt artikel 21 i samma förordning. Dock är det oklart hur denna dom skulle erkännas i Danmark, eftersom Danmark inte har anslutit sig till denna förordning. (En dom på äktenskapsskillnad i svensk domstol skulle dock erkännas i Danmark direkt genom 22 § NÄF.)
Det kan även tilläggas att det kan vara något svårare att få en dom på äktenskapsskillnad i Tyskland eftersom det enligt tysk rätt krävs att äktenskapet "brutit samman". Detta framgår av § 1565. 1 i BGB. Vad detta uttryck innebär vågar jag inte gå in närmare på eftersom jag inte kan något om tysk äktenskapsrätt.
Vänliga hälsningar