Lawline svarar
Jag utgår från att något samboavtal inte är upprättat mellan er. Sambolagens regler om bodelning är därmed tillämpliga.
Avgörande i frågan är om huset införskaffades för gemensamt bruk. Det är nämligen endast då som det utgör samboegendom (se 3 § Sambolagen).
Om du köpte och bodde i huset innan ni blev sambor uppfylls inte kraven på samboegendom och ditt ex har i sådana fall inte någon rätt till halva värdet.
Om huset är köpt för gemensamt bruk (alltså om ni flyttade in tillsammans i samband med köpet) är det däremot samboegendom. Det har då ingen betydelse vem som betalat vad.
När ett samboförhållande upphör av ska samboegendomen på begäran av någon av samborna fördelas lika mellan dem genom bodelning. Det verkar utifrån frågan som att det är just en sådan begäran du fått. Viktigt är dock att begäran om bodelning enligt 8 § 2st sambolagen skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphör, annars preskriberas anspråket.
Vid en eventuell försäljning delas egendomen värde lika mellan er efter att skulder som är hänförliga till egendomen dragits av. Det spelar i detta läge alltså ingen roll vem av er som har betalat mest av de löpande kostnaderna (som räkningar och amorteringar) för huset under sambotiden.
Om någon av er anser att en likadelning är oskälig p g a samboförhållandets längd och era ekonomiska förhållanden osv. kan bodelningen enligt 15 § göras så att den ena av er behåller mer av sin egen egendom.
Om ni inte kommer överens kan någon av er begära hos tingsrätten att en bodelningsförrättare ska förordnas (då gäller samma regler som vid tvister mellan makar, se http://lagen.nu/1987:230#K17P1 ), eller i sista hand väcka talan mot varandra.
Sambolagen hittar du http://lagen.nu/2003: .