Legitimationstvång?

2012-08-17 i Polis
FRÅGA
Har polisen rätt att kräva en individ att identifiera sig, trots att individen inte är skäligen misstänkt för något brott? Är en medborgare skyldig till att ständigt ha ett ID-kort eller dylikt i samhället?
SVAR
Hej!I Sverige råder inte något lagstadgat krav på att alltid bära med sig en identifikationshandling. Polislagens 14 § (se här) stadgar att en polisman som stöter på en okänd person, som det finns särskild anledning att misstänka är efterspanad eller efterlyst, får omhänderta denna person för identifiering om han/hon vägrar att självmant identifiera sig. Är inte rekvisiten i 14 § uppfyllda finns det inte lagstöd för en polisman att begära att en person uppvisar legitimationshandling.Vänligen,
Erik Lindgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Skitsnack! Det plockar in dig om Du vägrar eller säger att Du INTE HAR LEGITIMATION - Du blir handfängsel på ryggen och inslängd i en piket och ett GROVT HÅRT POLIS KNÄ ELLER POLISKÄNGA I NACKEN! En liten rundtur med ett antal "magpumpningsslag" De ordnar en tandvårdsräkning på ÅTTATUSEN för Dig om du inte håller KÄFT! - typ Gunvald Larsson - BECK Persbrandt ) Se följande klipp som exempel! https://www.youtube.com/watch?v=IAN6MvS91sg) HOT MOT ENSKILD för att TVINGA och försena denne genom att - helt UTAN ANLEDNING KRÄVA LEGITIMATION! ÄR DETTA INGRIPANDE FÖRENLIGT MED POLISLAGEN. SOM GÖRS I DETTA YOUTUBE klipp - med HOT (OLAGA HOT!) PL §14-§19 Sedan när hans Tunnebanetåg avgått - och han fipplat länge fr att få fram ID ! Återupprepas dumheterna! Själv hade jag bett Persbrandt( Gunvald Larsson) DRA ÅT HELVETE! ) Den enskilde hade VITTNE PÅ DENNA RENA TRAKASSERI av SPÄRR- VAKTEN + Stöd av KAMERORNA vid Tunnelbanestationen i fråga för denna OLAGLIGA ÅTGÄRD OCH HOT! !
2015-01-09 14:20
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (182)
2019-02-28 Skyldighet att identifiera sig inför en polisman
2019-02-28 Ränta på beslagtagna pengar
2019-02-28 vilken paragraf ger polisen rätt att tillträda lägenhet pga. misstänkt misshandel?
2019-02-27 Handsprit i samband med blodprov

Alla besvarade frågor (66873)