14 år och införskaffad fejk-leg - Vad blir konsekvensen?

2017-10-02 i Påföljder
FRÅGA
Jag är 14år och funderar på att införskaffa en fejkad legitimation som säger att jag är 15 för att kunna se på bio.Om jag åker fast vad är det värsta som kan hända?
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Genom att skaffa sig och legitimera sig under en fejkat ID-kort gör du dig skyldig till urkundsförfalskning. Det är ett grovt brott som du absolut inte ska begå. För en vuxen person kan straffet bli upp till 2 års fängelse, se 14 kap. 1 § brottsbalken. Eftersom du inte fyllt 15 år är du inte straffmyndig – men det innebär inte att brottet inte kommer medföra några konsekvenser.

Att du inte är straffmyndig hindrar inte polisen från att utreda ärendet. Du kommer då vara tvungen att medverka i förhör, dina föräldrar kommer kontaktas och socialtjänsten kommer kopplas in. Ditt agerande kan innebära merkostnader för biosalongen. Merkostnaderna måste du betala.

Filmer med 15 års gräns får du titta på i vuxet sällskap. Som vuxen räknas en person som fyllt 18 år. Ta med dig någon äldre kompis eller storasyskon till biosalongen istället.

Hitta inte på något dumt nu och lycka till med biotittandet i vuxet sällskap!

Med vänlig hälsning,

Vega Schortz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1560)
2021-08-02 Varför påbörjas verkställigheten av skyddstillsyn innan domen vunnit laga kraft?
2021-07-31 När blir man straffmyndig?
2021-07-31 Belastningsregister orosanmälan LVM
2021-07-31 Vad blir påföljden vid olovlig körning när man dessutom begått ett brott tidigare?

Alla besvarade frågor (94587)