Testamentstolkning

Hej! Om det står i testamente att kvarlåtenskapen ska gå till "mina syskonbarn AA o BB" och det visar sej att deras mor bara var fosterbarn i familjen,blir det då de riktiga syskonbarnen som ärver? Kan man säga att testamentet har ett formfel? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga. Ett testamente ska enligt kapitel 11 § 1 ärvdabalken (https://lagen.nu/1958:637) tolkas på det sätt som kan antas överensstämma med testators vilja, även om en sådan tolkning inte följer ordagrant av testamentet. I det fall AA och BB står namngivna så bör det tolkas som att testator velat att just person AA och BB skulle ärva. Finns det istället fog för att anse att testator tyckt att det viktgaste var att hans syskonbarn fick ärva, oavsett vilka de var, så ska testamentet tolkas på så vis istället. Hoppas du fick svar på din fråga. Med vänliga hälsningar, Lovisa Falkman.
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning