Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
Att olovligen ta något är är egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § Brottsbalken (BrB). Påföljden för egenmäktigt förfarande är böter eller fängelse högst 6 månader.
Ytterligare brott som också aktualiseras genom handlingen du beskriver är bedrägeri som regleras i 9 kap § 1 BrB. För bedrägeri krävs att någon vilseleds. Vidare ska en förmöghetsöverföring ha ägt rum som innebär vinning för gärningsmannen och skada för offret. Bedrägeri omfattar enligt 9 kap 1 § 2 st också handlingar när någon påverkat resultatet i en automatisk process, t ex en bankomat utan att en person har vilseletts. Påföljden för bedrägeri är fängelse högst 2 år.
Då den brottsliga handlingen redan är genomförd gör inte ett återlämnande av pengarna att straffansvar uteblir. Återlämnandet kan dock ha förmildrande verkan på själva påföljden då det påvisar ånger och en önskan att ställa problemet till rätta.
Vad det gäller påföljdsfrågan har gärningsmannens ålder påverkan för val av påföljd. Domstolarna använder sig av en schablon för att bestämma straffvärdet för ungdomar mellan 15-20 år. En ungdom får en viss andel av det straffet som utdöms för en individ över 21 år och det finns även lagstadgat att hänsyn skall tas till gärningsmannens ungdom 29 kap 7 § BrB. Ungdomar ska särbehandlas på det sätt att de inte ska få ett lika högt straff som en vuxen. Enligt 30 kap 5 § ska bara fängelse utdömas med hänsyn till gärningens straffvärde eller om det annars finns särskilda skäl.
Jag kan inte uttala mig om vad det kommer att bli för påföljd eftersom det påföljdsbedömningen är beroende av omständigheterna i det specifika fallet. Det som starkast talar emot ett fängelsestraff är dock att man sällan dömer ut ett sådant straff för ungdomar som är under 21 år.
Vänligen
Ester Sandgren