Utomobligatoriskt skadestånd och vårdslöshet

Det blåste ett stånd utanför en butik över min svärmor. Hon ramlade omkull och bröt höften. Samt andra skador. Vem ska stå för skadeståndet? Hur går hon tillväga?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är mycket tråkigt att höra om det som inträffat. Jag hoppas att din svärmor får en snabb och god återhämtning.

Vem kan krävas på skadestånd?

Om ett stånd blåste omkull och skadade din svärmor kan det finnas ett skadeståndsrättsligt ansvar för butiksägaren eller verksamhetsutövaren – om de äger ståndet eller ansvarar för att det är säkert placerat eller fastighetsägaren – om det är de som upplåter platsen för ståndet. Detta är inte en uttömmande lista och det kan säkert finnas en annan skadevållare, exempelvis tillverkarna av ståndet. Därmed kan inte ett givet svar ges här.

Utomobligatoriskt skadestånd

Regler om utomobligatoriskt skadestånd återfinns i skadeståndslagen (1972:207), se 1 §. Huvudregeln är att den som har vållat personskada uppsåtligt eller av vårdslöshet ska ersätta skadan, se 2 kap. 1 §. Att en skada uppkommit i detta fall är tydligt, särskilt med tanke på hennes brutna höft. Frågan är om detta har orsakats genom uppsåt eller vårdslöshet. Det är förstås osannolikt att någon medvetet velat orsaka skada i förevarande fall, men att ett stånd blåser omkull tyder möjligen på bristande försiktighet, alltså vårdslöshet.

Vad innebär vårdslöshet?

Vårdslöshet i juridisk mening anses föreligga, om skadegöraren inte uppträtt på samma sätt som en förnuftig och hänsynsfull person av samma kategori kan antas ha handlat, om han varit i skadegörarens situation. Det bör finnas en handlingsnorm – alltså en vägledning för hur ett stånd ska sättas upp på ett säkert sätt. Ibland kan man få hjälp av bestämmelser i lagar och författningar eller offentliga myndigheters föreskrifter. I andra fall utgår man från sedvanligt beteende, det vill säga hur man normalt brukar gå till väga. Ett exempel på vårdslöshet i detta fall skulle kunna vara att ståndet inte var ordentligt förankrat trots att det blåste kraftigt.

Fri culpabedömning

Om inte en handlingsnorm kan hittas så måste det göras en fri bedömning av kraven på handlandet. Faktorer som ska beaktas i denna bedömning är skaderisken (identifiering av riskfaktorer som kan påverka risken för skada), den eventuella skadans storlek, handlingsalternativ samt en subjektiv prövning. Den subjektiva prövningen tar sin utgångspunkt i skadevållarens möjlighet att inse risksakläget. Generellt gäller att den som vidtar en riskfylld åtgärd har ett ansvar att undersöka omständigheterna och identifiera eventuella riskfaktorer.

Ju större risken är för att en skada kan inträffa, och ju enklare det hade varit att förebygga den, desto större krav ställs på att man ska agera för att förhindra skadan. Att exempelvis säkra ett stånd med tyngder eller rep i blåsigt väder är inte en särskilt betungande åtgärd – och att inte göra det kan därför anses vårdslöst.

Ett svar på rakt arm kan dessvärre inte ges. Det finns flertalet omständigheter som kan vägas in för att ta reda på huruvida skadevållaren ska anses vara ansvarig för skadan. Sådan omständighet kan exempelvis vara hur man har monterat ståndet i förhållande vädret.

Ett orsaksförhållande

För att någon ska bli skadeståndsskyldig krävs ett orsakssamband mellan handlingen (eller bristen på åtgärd) och skadan. Det ska också vara en adekvat följd – alltså något som typiskt sett kan förväntas hända i en sådan situation. Det måste alltså ta ställning till huruvida det ligger i farans riktning. Exempelvis har skadeståndstalan ogillats i fall där en plåtbit i en gymnastiksal falltid ned på ett barn som olovligen klättrat på ställningen, se NJA 1976 s. 1.

Frågan som ska ställas är då hur sannolikt det är att din svärmor bryter sin höft till följd av ett dåligt monterat stånd.

Hur kan din svärmor gå till väga?

Inledningsvis bör ni ta reda på vem som är ansvarig för detta stånd, så att du vet vem en skadeståndstalan ska riktas mot. I första hand skulle jag rekommendera er att ta kontakt med personen och försöka lösa situationen med hjälp av dennes försäkringsbolag. Se till att dokumentera händelsen och även beräkna vilka kostnader din svärmor haft på grund av det inträffande. Av 5 kap. 1 § framgår det att skadestånd för personskada omfattar ersättning för sjukvårdskostnader och andra kostnader för den skadelidande, inkomstförlust och för sveda och värk.

Om ni inte får gehör från försäkringsbolaget kan ni överväga att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Tänk dock på att en domstolsprocess kan vara tidskrävande och resultatet är aldrig garanterat, så det är ofta klokt att först försöka nå en frivillig lösning.

Skulle du vilja gå vidare med en sådan stämningsansökan råder jag dig att anlita en jurist som kan hjälpa dig under hela processen.Vi hjälper dig gärna med ditt ärende och du är därför välkommen att höra av dig till info@lawline.se eller ringa på 08-533 300 04 för att komma i kontakt med en jurist.

Med vänlig hälsning,

Kevin DianatRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Skadestånd utanför kontraktsförhållande? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000