Tillämplig lag vid arvstvist i Frankrike med svensk arvtagare
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Eftersom både Sverige och Frankrike är EU-medlemsstater blir EU:s arvsförordning tillämplig.
Art. 20 stadgar den unversella tillämpningen, att den lag som anges i förordningen ska tillämpas oavsett om det är en meldemsstats lag eller inte. Huvudregeln i art. 21.1 stadgar att den lag som är tillämplig på arvet i dess helhet är lagen i den stat där den avlidne hade hemvist vid sin död. Om det dock framgår att den avlidne vid sin död uppenbart hade en närmare anknytning till en annan stat ska lagen i den staten tillämpas. Art. 4 stadgar att domstolarna i den medlemsstat där den avlidne hade hemvist vid sin död ska vara behöriga att fatta beslut om arvet i dess helhet.
Arvlåtaren kan dock i sitt testamente avtala om vilket lands lag som arvlåtaren vill ska tillämpas på arvet i dess helhet. Observera dock att man bara kan välja lagen i det land där den avlidne antingen bodde innan sin död eller var medborgare (art. 22).
Om särkulldotterns pappa inte har avtalat om annat lagval i sitt testamente är det därför fransk lag som gäller och ska tillämpas. Tyvärr kan vi inte erbjuda rådgivning inom fransk arvslag, endast svensk lag eller EU-rättsliga källor.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,